4. februar 2017

Advokat til firmaer i mediernes søgelys: Optag selv interviewet | Journalisten.dk

Advokat til firmaer i mediernes søgelys: Optag selv interviewet | Journalisten.dk

Jeg mener at dokumentar-genren er ved at bevæge sig ud på gyngende grund. I takt med "fake news" vinder frem bliver også "fordrejet news" eller "dårlig-researchet news" til ekstrem dårlig "journalistik news".

Vi skal kunne stole på journalister og de journalistiske produkter. Det kan vi bare ikke længere og det giver et kæmpe troværdighedsproblem. Det giver tvivlere og de marginaliserede al mulig legitimitet til at påstå "ja ja - det er DINE fakta" men ikke mine. Et fuldstændig idiotisk udsagn, men når medier og journalister fremstiller nyheder og dokumentarudsendelser, der igen og igen er dårlig researched, al for hårdt vinklet, fordrejede og direkte forkerte, ja så kan min opfattelse af "sandheden" og fakta vel være lige så god som deres?

Et eksempel: Den dokumentaransvarlige for udsendelsen hvor en dansk håndværker i en tv-dokumentar udsendelse pludselig så sig som deltager i en konkurrence med østeuropæiske håndværkere, udtaler i fuld offentlighed i udsendelsen Presselogen: Ja vi fortalte ikke sandheden til den medvirkende, fordi så ville han enten ikke have medvirket eller også havde vi ikke fået det program vi gerne ville have!

Det har så intet at gøre med et journalistisk produkt, så er det ren og skær underholdning, og det giver et kæmpe problem når man så hører de medvirkendes opfattelse af hvad de fik at vide og hvad der blev klippet væk, og pludselig er hele udsendelsen skudt ned og enhver legitim grund der kunne have været for udsendelsen er ødelagt.

Når dem der udstilles så klager så er standardsvaret: Vi har klippet respektfuldt og sagligt og vi kan jo ikke vise det hele, og råbåndet - nej det kan du desværre ikke få adgang til.

Derfor vil jeg klart anbefale alle der stiller op til kritiske interviews: Optage interviewet - og nej du behøver faktisk ikke oplyse at de optager, men det er da sympatisk.

Hvis du senere vil vise interviewet ,eller afspille det hvis det fx. et et telefoninterview, overfor offentligheden, så skal du nok overveje at "sløre" oplysninger om andre personer/virksomheder, da du kan komme i karambolage med fx. persondataloven eller privatlivsbeskyttelses reglerne i straffeloven.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar